Ga naar de inhoud
Fibonacci Blue klimaatmars Minnesota 2017 copy

Zondag zullen ‘We claim our Climate’-slogans klinken door de Brusselse straten. De klimaatbeweging wil daarmee oproepen voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Aanleiding is de nieuwe klimaattop in het Poolse Katowice. Het Verdrag van Parijs wordt daar (hopelijk) aangescherpt om ervoor te zorgen dat de opwarming zich tot 1,5°C beperkt. Ook Wervel mobiliseert mee voor de mars. Lees hier de 4 redenenen waarom we meestappen in de mars.      

  1. Gezond voedsel vinden we een mensenrecht. Iedereen moet toegang hebben tot voldoende kwalitatief voedsel. Voor de productie hiervan zijn we afhankelijk van de natuur: een levende bodem, voldoende neerslag en gepaste temperatuur zijn essentieel om goed te kunnen telen. Boeren zitten vaak met de handen in het haar als het weer extreem wordt. Als we voldoende en kwalitatief voedsel willen hebben voor iedereen toegankelijk, dan moeten we de klimaatverandering matigen.
  2. Anders eten en anders boeren kan klimaatverandering matigen. Vandaag wordt landbouw in het klimaatverhaal vaak negatief bekeken. Want stoten koeien en rijstvelden niet veel methaan uit, om maar niet te spreken van de vernietiging van bossen en andere biotopen die koolstof vastleggen? De grootschalige landbouw heeft inderdaad een hallucinante impact, maar door anders te eten en telen kan landbouw positief bijdragen aan de klimaatactie. Door koolstof te fixeren in de bodem wordt de natuurlijke vruchtbaarheid verbeterd én broeikasgassen uit de lucht gehaald. Door lokaal en regelmatiger vegetarisch te eten kiezen we als eter om een ecologisch voedselsysteem te ondersteunen. Lees OPINIE ‘Herstel de bodem, red de landbouw en het klimaat‘ in De Standaard 1 dec 2018.
  3. Op straat komen om collectieve acties af te dwingen. Individueel zullen we het klimaatwijziging niet veranderen. Een effectief en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid zal nodig zijn om bakens uit te zetten en veranderingen te ondersteunen. Maar we moeten als burgers niet enkel naar de overheid kijken: we moeten ook collectief weerwerk bieden tegen collectieve waanzin (bvb.black friday) en ook daarvoor is het goed om zondag bijeen te komen. Het belang van straatactie is niet te onderschatten.
  4. Elke deelnemer 1m² bos: de organisatie Bos+ zal voor elke deelnemer 1m² bos aanplanten. Als je direct resultaat wilt, kan dat tellen!

Tot zondag! We spreken met Wervel af vanaf 12u WTC I toren aan Brussel Noord. Je herkent de toren aan de slogan ‘here is the future’ hoog op het gebouw.