Ga naar de inhoud

Daarom Wel! haalt als coöperatie stukken grond en gebouwen uit de economie om ze gemeenschappelijk goed te maken. Reinout Keymolen vertelt tijdens een interview met Karolien over het initiatief.

Daarom Wel heeft al één hoeve met grond gekocht. Je vindt het op de grens van Sint-Lievens-Esse en Grotenberge: De Welenhoeck. Sinds augustus 2016 beheert de coöperatieve de boerderij: met bouwkampen, vrijwilligers en enthousiasme creëerden ze een mooie plek voor de gemeenschap. Maar Daarom Wel heeft er een bijzonder doel mee. Ze willen de site uiteindelijk vrijkopen.

Vrijkopen houdt in dat een grond niet langer verkoopbaar of verdeelbaar is. Niet één iemand is eigenaar, met net veel mensen.

Voor Reinout is dat geen doel op zich maar een zoektocht hoe we kunnen samenleven, beslissingen maken, zingeving vinden, maar ook voedsel produceren.

Vandaag produceert de Welenhoeck voedsel op 2,5 ha, dat is voornamelijk voor eigen gebruik. Daarin ziet Reinout ook het grote verschil met De Landgenoten. De Landgenoten zoekt grond voor boeren, terwijl we met DaaromWel zoeken naar grond voor een gemeenschap.

Grond vrijkopen wordt niet alleen gedaan door Daarom Wel, ook de boerderij “De Kollebloem” heeft dit gedaan.