Ga naar de inhoud
Image

Wervel is ervan overtuigd dat onze landbouw efficiënter kan omspringen met grond, water en energie. Op zoek naar teelttechnieken die meer productie halen van één perceel, die de bodem verbeteren en die minder arbeid of energie vergen, gingen 35 enthousiastelingen (boeren, consumenten, onderzoekers,…) van 11 tot 15 juli 2008 naar Zuid-Duitsland.

We ontmoetten er pionier-landbouwers met teelten en teelttechnieken die vandaag nog weinig bekend zijn in Vlaanderen, maar morgen gangmaker zullen zijn in de landbouw.

De ontdekkingstocht liep langs Schwanau (tussen de Rijn en het Zwarte Woud), Malsch en Pfaffenhofen bij Munchen tot in Straubing aan de Donau.

Overzicht van het programma:

vrijdag – Afreis en overnachting in het Schloss Ortenberg

zaterdag – bedrijfsbezoek te Schwanau bij boer Wenz

Op dit biodynamisch bedrijf maakten we kennis met mengteelten van oa huttentut en wintertarwe. Door het direct inzaaien van spelt in klaver of maïs in winterveldbonen heeft de landbouwer voldoende aan 4u arbeid en 50 liter diesel per hectare!

Lees het verslag van Souliman

Kort bedrijfsbezoek te Malsch
Kempteelt vindt stilaan ook in Vlaanderen ingang. We bezoeken een Duitse teler die al jaren ervaring heeft met cannabis, niet voor recreatief gebruik, maar voor waardevolle ecologische producten.

Bedrijfsbezoek zaadscheidingsbedrijf
Dit bedrijf specialiseert zich in het ontmengen van zaadmenging resulterend uit mengteelt. Er werd ook een proefveld gerst-huttentut bezocht.
  

Lees het verslag van Huber

Zondagmorgen: bezoek aan brouwerij

In deze brouwerij worden voornamelijk lokale grondstoffen gebruikt van omliggende boeren. Er wordt zelfs glutenvrij bier geproduceerd en met verschillende graanvariëteiten geëxperimenteerd. De ingrediënten zijn allemaal ecologisch geproduceerd.

zondagnamiddag 13 juli – toeristische uitstap

avondmaaltijd in een typisch Beiers restaurant
overnachting in de jeugdherberg van Straubing

maandag 14 juli 

10u bezoek onderzoeksinstelling TFZ  in Straubing.
Het ‘Technologie- und Förderzentrum’ heeft rond energiegewassen zeer veel expertise in huis. Dit jaar wordt er geëxperimenteerd met een wel heel bijzondere mengteelt: maïs-amarant-zonnebloem in navrucht.

Lees het verslag van Veerle

17u bedrijfsbezoek Bad-Homburg
Met eigen gerst en koolzaad voorziet deze boer zijn brouwerij van mout en energie. De twee teelten kunnen binnen 1 jaar afzonderlijk geteeld worden. De boer, brouwer, paardenhotel-,  manège- en  restauranthouder en vooral manager legt uit.

Lees het verslag van Lieve

avondmaaltijd op de boerderij
overnachting jeugdherberg Bad-Homburg

dinsdag 15 juli

11u bedrijfsbezoek te Keulen
Onderweg naar huis toont een landbouwer ons hoe hij op zijn bedrijf werkt met wind- en zonne-energie. Hij doet aan zaadgoedvermeerdering en heeft een eigen oliepers. Hij gebruikt de olie voor zijn pikdorser.