Ga naar de inhoud
korte keten on air

Op een vrijdag in september kwam de caravan van Les Fragiles aan in het charmante Geetbets. Op de mooie velden van Bio Bij Bernd en Veldkleur ging het komische duo de korte keten een avond lang onder de aandacht brengen, met live radio. Ze installeerden alles om er een fijne uitzending van te maken: belichting en zelfs een echte antenne. Net zoals alles dit jaar heeft corona de vorm van de activiteit wat aangepast. Behalve de sprekers was er eigenlijk niemand welkom. Eerlijk, dat was eventjes slikken voor het duo dat leeft van de spontane interactie. Het was een beetje zoeken, maar het resultaat mag er best wel zijn. Bekijk alvast de boeiendste fragmenten in onderstaande video’s.

Heb je na het zien van deze videootjes de smaak te pakken? Vind de korte keten formule die bij jouw past bij Rechtvanbjideboer

Wat is de korte keten?

Bart Thoelen is vrijwilliger bij Wervel, maar werkt ook bij het Steunpunt Korte Keten. Hij vertelt waarom hij het sociale aspect van de korte keten zo belangrijk vindt, maar licht ook de andere dimensies van de korte keten toe.

Een klant getuigt

Katleen Anckaert is klant bij bio Bij Bernd. Ze vindt het belangrijk dat de boer een eerlijke prijs krijgt en dat haar kinderen gezonde groenten eten krijgt.


https://youtu.be/sm8eBrDIRAA

Groenten, bloemen en zelfverwerking van melk,

Pieter en Bernd zijn korte keten boeren. Pieter verwerkt zelf de melk van zijn koeien tot boter, kaas en rauwe melk bij De Melkerhei in Linter.
Bernd is niet alleen de gastheer van deze avond, maar is vooral ook CSA-boer. Naast groenten staan er op het Veld ook bloemen van Veldkleur. Dat zorgt voor biodiversiteit, maar het creëert ook een fijne werkomgeving vertelt hij.

Agro-ecologie voor beginners

Arthur Follebout vertelt over agro-ecologie. Een term die je vandaag veel hoort, maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoelt?
Maar beginnen doen we met een tip om bloemkool te bereiden. 

Waarom is agro-ecologie een oplossing?

Ingrid Pauwels is de nieuwe coördinator van VoedselAnders. De beweging voor agro-ecologie verbindt heel wat diverse organisaties: gaande van natuurverenigingen tot Noord-Zuidorganisaties. Allemaal organisaties die geloven dat agro-ecologie het juiste antwoord is op de vele – sociale, ecologische, economische -uitdagingen waar de boeren wereldwijd een oplossing voor nodig hebben.

Lokaal, ecologisch en fair in de praktijk

Karolien Burvenich ijvert voor LEF schoolmaaltijden. Ze vertelt over ouders en boeren die ervoor kiezen om lokale, ecologische en faire maaltijden te geven aan de schoolkinderen. Heel inspirerend vindt ze en ze hoopt door die verhalen te delen meer mensen warm te maken om hetzelfde te doen.

Radio Fragiles was een initiatief van Wervel in samenwerking met Les Fragiles, Veldkleur en BiobijBernd.
Bedankt aan alle sprekers. Kijk hier voor meer info over VoedselAndersDe Melkerhei en  Lunch met LEF

Met de steun van de Landbouwkamer van provincie Vlaams-Brabant.