Ga naar de inhoud
Livia Corpas

Livia Corpas is Braziliaanse. Ze werkt in het Cerradoteam. Ze leerde Wervel kennen via een boek over Brazilië van Luc Vankrunkelsven. Dit vertelt ze zelf:

Ik kwam in contact met Wervel tijdens Europalia Brasil in 2011. Toen ik bij Club.Brasil in de Kunstberg zat, zag ik het boek Brazilië-Europa in fragmenten? van Luc Vankrunkelsven. Vanaf dat moment begon ik Luc zijn werk te volgen omdat hij iets over mijn land te vertellen had dat nieuw voor mij was. Iets dat de inwoners van Rio de Janeiro niet echt bezighoudt: de problematiek van ons platteland, de ontbossing van de Cerrado, de vernietiging van de biodiversiteit en samenleving, alleen tot voordeel van een kleine groep van grote bedrijven. Op die manier kwam ik in contact met Wervel, en zo maakte ik kennis met een nieuwe en bredere wereldrealiteit die ik nu probeer te ontcijferen en te begrijpen.

 

Wat motiveert je precies om je voor Wervel in te zetten?

Terwijl ik het boek las, besefte ik dat er iets aan de gang was in mijn land waarvan ik totaal niet op de hoogte was, maar dat ik daarin wel een rol kon spelen. Voor mij werd de link tussen onze levensgewoonte in Europa en het leven van mijn landgenoten in Brazilië. Ik kon het niet meer negeren of doen alsof ik  er niks mee te maken had. Ik vond bij Wervel de juiste groep om in actie te schieten, om te helpen deze boodschappen te verspreiden en om de grote spelers in heel dit verhaal op hun verantwoordelijkheid aan te spreken.

Hoe belangrijk is Wervel voor jou als consument?

Ten eerste om mijn ogen te openen voor wat er achter verpakkingen en etiketten schuilgaat, om bewuster te zijn. Ten tweede om mijn ogen open te houden. Door ons super ultra druk leven tegenwoordig, is het heel moeilijk om de informatie te vertrouwen die we voorgeschoteld krijgen over een paar dingen in ons dagelijks leven. Dagelijks en automatisch doen we dingen die wel van belang zijn voor onze gezondheid en welzijn, en ook die van de maatschappij en het milieu. Wervel is voor mij als consument een bron van betrouwbare informatie over wat ik eet, draag en koop. Zo kan ik beter keuzes maken en de echte invloed van mijn consumptiepatroon in een bredere context zien.

Hoe blik je terug en vooruit op je engagement bij Wervel?

Als ik terug kijk, besef ik dat mijn engagement op het juiste moment in mijn leven kwam. Ik was toen heel teleurgesteld. Ik had genoeg van het egoïsme en egocentrisme van bepaalde mensen in de academische wereld. Bij Wervel was ik tussen mensen die graag naar anderen luisteren en ideeën willen samenbrengen en overleggen voor een collectief doel. Niet alleen op papier, maar ook in ‘t echt, met acties en resultaten. Vooruitblikkend heb ik nog veel te leren en doen, ik zie ik ook wel dat er nog werk aan de wereldwinkel is. Daarbij zullen liefde, goede mensen, ernst en professionaliteit plezant en onmisbaar blijven. Ik kijk hoopvol vooruit, wat typisch Braziliaans is. Nochtans is onze hoop stilaan niet meer naïef of door de media gemanipuleerd. Onze hoop is nu realistisch en brengt ons samen op straat om onze rechten op te eisen! Het is nu een beweging die in de Braziliaanse steden plaatsvindt, maar die waarschijnlijk en hopelijk ook invloed heeft op ons platteland.