Ga naar de inhoud
Beleef de hennepweek!

Verken een hele week hennep, de drugsvrije variant van cannabis, van het veld tot je eigen outfit. Hennep is een oeroude vezelplant die opnieuw stevig in opmars is. Maar onbekend is onbemind, daarom zet Wervel tijdens de hennepweek alle producten centraal die met hennep gemaakt kunnen worden. Van brood tot lippenbalsem, van sexy ondergoed tot passiefhuizen. Ontdek hennep en doe mee met de activiteiten van 10 tot 15 september.

Gebruik de brochure “Kan het ‘s met Cannabis – drugsvrije eco-innovatie” en spring mee in de bres voor hennep!

Ga naar campagnewebsite Kan het ‘s met Cannabis? www.kannabis.be

Tijdens de hele week zijn er workshops met hennepproducten, open atelierdagen en overigens ook nog kortingen op alle hennepproducten in de winkels.

Nog info en activiteiten via Facebookpagina www.facebook.com/drugsvrij

Lees het persbericht voor meer info en ontdek oa. het hennepbrood met innovatieve bakker Hans Dockx (Iedereen Beroemd, VRT) of in bakkerij Bij Yolande in Mol (Nieuws, RTV Kempen). Beluister hennepteler Patrick Ruysschaert (Radio 2 Oost-Vlaanderen) en lees de reportage (De Standaard) vanop het hennepveld. Bezoek een hennepkalk-bouwwerf in Boutersem of bezoek een hennepveld en wijdt het kleinste passiefhuis ter wereld in nabij Hasselt (TV Limburg).

Ontwerp AntchiOpenatelierdagen bij kledingontwerpster Anne Weis

Deze Brusselse ontwerpster is al jaar en dag bezig om ecologische stoffen te verwerken tot zeer mooie en moderne kledij. Hennepstof is een basisproduct in haar collectie. Ze prijst de hoge kwaliteit van de hennepstof, die tegelijk zacht en stevig is, en bovendien goed voor het milieu en je huid. Tijdens de open atelierdagen is iedereen welkom haar aan het werk te zien. Ze heeft naast kledij ook een eigen collectie geverfde en versierde stoffen.

 • Waar? Ottervangerstraat 42, 1170 Watermaal (Bxl)
 • Wanneer? Van maandag 10 tot zondag 16 september, telkens van 14u tot 20u.

www.antchi.be


Openatelierdag bij lingerieontwerpster Marjolein Bultynck

Ontwerp MarjoleingerieHemp is hot! Dankzij Marjoleingerie weten we dat hempkledij niet alleen ecologisch is, maar ook sexy kan zijn. Marjolein maakt lingerie op maat in ecologische en gerecycleerde vintagestoffen. Ze toonde haar creaties recentelijk in een modeshow, maar nu kan je het volledige werkproces gadeslaan.

Ooit al eens gezien hoe een bh of slipje tot stand komt? Kom dan een kijkje nemen in haar atelier.

Er kunnen ter plaatse ook kleurrijke hennepslipjes aangekocht worden. (35€/stuk, maat small/medium/large)

 • Waar? Pampoelstraat 21, 1083 Ganshoren (Bxl)
 • Wanneer? Woensdag 12 september, van 14u tot 18u.

Opgelet: er kunnen maximum 5 bezoekers tegelijk binnen.

www.facebook.com/marjoleingerie.brussels


Open velddag bij enkele Vlaamse henneptelers

Op het veld begint alles. Met z’n eindeloze toepassingen, krijgt de hennepplant de eerste zorg op de boerderij. Lokale teelt van hennep is van belang om een lokale en duurzame economie, met respect voor mens en dier, te verzekeren. Enkele pioniers experimenteren volop met de hennepteelt, en jij bent welkom om hen een namiddag te vergezellen.

Zin om eens een heel veld vol hennep te zien? Ben je benieuwd hoe het zit met de vergunningen? Hoe zijn de reacties van de omgeving? Wil je weten hoe gemakkelijk deze teelt is ? Waar ligt er de toekomst voor deze veelzijdige plant ?

Patrick Ruysschaert voor zijn hennepveld in GeraardsbergenEen aantal henneptelers openen hun poort voor bezoekers en geven uitleg en een rondleiding. Een hapje en een drankje staan alvast klaar bij ontvangst.

Waar?

 • Bij Dirk Talpe. Kruisekestraat 296, 8940 Wervik (West-Vlaanderen)

 • Bij Ingrid Maris. Tegelrij 8 te 3850 Nieuwerkerken (Limburg)

 • Bij Patrick Ruyschaert. Moenebroekstraat 134, 9500 Ophasselt (Oost-Vlaanderen)

Wanneer? Alle openvelddagen gaan door op zaterdag 15 september. Bij alle telers start het bezoek om 14u en eindigt om 17u.


Workshop met hennepkalk door Stroburo

Hennepkalk - ecologisch isolerend en klimaatbufferendHet Stroburo is gespecialiseerd in het bouwen van strobalen huizen. Voor de campagneweek wordt er niet enkel uitgedoekt hoe er met hennepstro kan worden gewerkt, maar je leert ook werken met het redelijk onbekende kalkhennep. Van de experts leer je de voor- en nadelen van het werken met hennep in de bouw.

Ideale workshop voor bezige bijen en handige vingers. Hapjes en een drankje zijn aanwezig.

Max 15 deelnemers per sessie.

 • Waar? Stroburo, Hundelgemsesteenweg 2, 9890 baaigem
 • Wanneer? Zaterdag 15 september (sessie 1: 09u00 – 12u00, sessie 2: 14u00 – 17u00)

Inschrijven is vereist. Er wordt een bijdrage gevraagd van € 8 voor een workshop van drie uur. Stuur een mail naar … en vermeld duidelijk je naam en naar welke sessie je wenst te komen.

www.hetstroburo.be


Workshop breien en haken met hennepgaren bij Eco-lana

HennepgarenEcolana is een gespecialiseerde garenwinkel in het centrum van Halle. Je vindt er garen die elders niet te vinden zijn. Krista Vervliet bouwde met Eco-lana een uniek assortiment uit van ecologische garen, met onder andere ook hennepgaren. Tijdens de workshop op leer je de specifieke eigenschappen van hennepgaren kennen en begeleidt Krista je in de basis van breien en haken met hennep. Kostprijs: 4 € + materiaal.

 • Waar? Eco-lana, Ninoofsesteenweg 50, 1500 Halle.
 • Wanneer? Zondag 16 september, 10u tot 12u30. Opgelet: zondag 16 september is er de autoloze zondag. Verplaats je dus zeker met de fiets of het openbaar vervoer.
 • Wie? Beginners en gevorderden welkom

Tijdens de hele campagneweek is er 5% korting op alle hennepgaren.

www.eco-lana.be