Ga naar de inhoud

Hoe ontwikkelen we opnieuw een boerenbouwkunst met gevoel voor schoonheid, oorspronkelijkheid en harmonie? Met die centrale vraag trekken we in samenwerking met Landwijzer vzw op vrijdag 25 augustus naar het openluchtmuseum in Bokrijk. Want daar zie je nog voorbeelden van gebouwen die mooi passen in een landbouwomgeving. Koen D’hoore, hoofddocent bij Landwijzer en gepassioneerd door landbouwgeschiedenis, zorgt voor de begeleiding.

Interesse? De dag is reeds volzet. Je kan je inschrijven op de interesselijst. Bij voldoende interesse kijken we of we een tweede dag kunnen inplannen.

Inspiratie uit het (niet zo verre) verleden

De kunst om boerderijen en schuren op te trekken, bestand tegen het weer en nuttig voor mens en vee. En dit te doen met onbewuste zin voor schoonheid, met lijnen en kleuren die passen in de omgeving en het samenleven van mens en natuur tot eenheid maken.” (Karel Van Isacker, Het Land van de Dwazen)

Het lijkt bijna niet te geloven dat eenvoudige plattelandsmensen – tot amper een eeuw geleden – daartoe in staat waren.

Want wat men nu bouwt op het platteland is een gruwel : bakstenen monsters zonder vorm, vloekend in het landschap, aangeleerde imitaties van een zielloze tijd.”

Moeten we ons neerleggen bij de lelijkheid van onze omgeving? Bij de weigering van elke bouwvergunning voor een schuur in agrarisch gebied, puur uit angst dat het een zoveelste verminking wordt van het uitzicht?

In het openluchtmuseum Bokrijk staan vele tientallen gebouwen die getuigen dat iets helemaal anders mogelijk is. Daar hebben we boerderijen en schuren bewaard die passen in de omgeving. Of zoals Stijn Streuvels schreef : “de sieraden die de schoonheid van de streek voltooien.”

Op vrijdag 25 augustus gaan we deze boerderijen bekijken onder begeleiding van Koen Dhoore. Niet om ze te kopiëren, maar om te zien hoe we de verhoudingen, lijnen en kleuren kunnen vertalen naar een eigentijdse vormgeving. Kunnen we opnieuw een boerenbouwkunst ontwikkelen, nuttig voor mens en vee, maar met het aloude gevoel voor schoonheid, oorspronkelijkheid en harmonie? 

Praktisch

  • 25 augustus van 11u tot 16u in het openluchtmuseum van Bokrijk
  • VOLZET! We hebben ons max. van 20 deelnemers bereikt. Je kan je onderaan nog wel inschrijven op onze interesselijst. Bij voldoende interesse organiseren we een tweede bijeenkomst.
  • Inschrijving is definitief na overschrijving van 15 euro, met vermelding naam + bokrijk op het rekeningnummer BE97 5230 8030 3749
  • Je voorziet best zelf een picknick
  • Het station van Bokrijk is op wandelafstand
  • Meer info Bokrijk: https://bokrijk.be/nl

Deze activiteit is reeds volzet.

Geïnteresseerd in een volgende editie?
Schrijf je dan hier in.