Ga naar de inhoud

Maak kennis met de Braziliaanse savanne Cerrado, één van de oudste ecosystemen ter wereld. Uiterst waardevol als buffer tegen de klimaatopwarming en toch is al 54% ervan vernietigd door oprukkende monoculturen van soja, o.a. voor uitvoer naar Europa. Lokale bewoners worden verjaagd, vermoord of vergiftigd. De Cerrado is een verhaal van vernietiging maar ook herstel.

Leer het verhaal van de Cerrado kennen op Mundo Moves, het Leuvense stadsfestival voor mondiale solidariteit. 

De Braziliaanse professor Larissa Mies Bombardi en auteur Luc Vankrukelsven delen hun kennis over Cerrado en samen kijken we naar de inspirerende kortfilm ‘Pe na terra’ door Louise Amand. Daarnaast maak je kennis met prachtige werken van Peruaanse schilders die via hun kunst een project in Cerrado steunen. 

Op het programma – rol van Europa en van ons allen

Hubert Gulinck, prof emeritus faculteit bioingenieurswetenschappen, laat je kennis maken met de Braziliaanse Cerrado, een immense savanne, één van de oudste ecosystemen ter wereld, veel ouder dan het Amazonewoud maar ondertussen al voor meer dan de helft vernietigd. Hoe komt dit? 

Braziliaanse professor Larissa Mies Bombardi spreekt ons over de ravage in Cerrado door het gebruik van pesticiden die in Europa niet meer gebruikt mogen worden. 

Vernietiging en herstel is de titel van het laatste boek van Luc Vankrunkelsven. In 2022 trok Luc voor de 25e keer op tournee in Brazilie. Naast de vernietiging die hij er zag, nam hij ook voorbeelden van lokale mensen die met elkaar en de natuur samenwerken aan herstel. 

Dat er hoop is, ontdek je ook in de kortfilm ‘Pe na terra’ (voeten op de aarde)’ door Louise Amand. 

En je kan er de prachtige werken van Peruaanse schilders bewonderen. Via hun kunst steunen ze een project in de Cerrado. Jan Paul Buijs vertelt meer over dit project.

Een samenwerking van Wervel, Cerrado Working Group en Sint-Michiels -Vredeskerk.

Wat & Waar?

  • In het kader van Mundo Moves
  • Zaterdag 15 april 2023, 14.30 – 17 u
  • Sint Michiels Centrum, Naamsestraat 57a, 3000 Leuven
  • Kostprijs: vrijwillige bijdrage is welkom
  • Meer info nodig? lieve.dekinder@gmail.com