Ga naar de inhoud
Foto Peter Goossens

Meer en meer topchefs spreken over duurzame landbouw. Onlangs nog pleitte Koen Lefever van Het Pakhuis (Gent) in de Zevende Dag voor minder, maar beter vlees (van dieren die goed gevoederd werden) op onze borden. Peter Goossens van het 'Hof van Cleve', België's enige driesterrenrestaurant, klaagt niet alleen over minderwaardige grondstoffen van de agro-industrie, maar ook over ons monotone maïsveldenlandschap.

 

In een interview met Themanieuws stelt hij “We gaan zeker terug meer aandacht besteden aan het basisproduct. Die tendens tekent zich nu al af in het buitenland. Met minderwaardige grondstoffen kan je nooit een goed gerecht realiseren. Dat wil zeggen dat we weg moeten van de monotone agro-industrie. Vlaanderen is veel te klein om nog aan grootschalige landbouw te doen. Dat heeft overigens ook geen goed gedaan aan ons landschap, overal maar maïsvelden, monotoon is dat. Toch?  

De boeren zullen terug kwaliteit moeten produceren waar ze mét hun naam achter kunnen staan. En de consument moet ook willen betalen voor een goed product van bij ons. Misschien moet er een premiumlabel komen voor eerlijke, goede producten, misschien gekeurd op smaak door een panel waarin koks hun plaats moeten hebben. We zouden kunnen beginnen met varkens-, runds-, lams- en kippenvlees. Als kleinschalige producties en landelijke beenhouwerijen aan het huidig tempo blijven verdwijnen hebben we binnenkort geen lekkere producten meer waarop we fier kunnen zijn. Dan moeten we alles invoeren…