Ga naar de inhoud
Image

Op 17 april 1996 werden 19 Braziliaanse boeren bij een grondconflict vermoord door de militaire politie. De verantwoordelijken gingen vrijuit.

Dit vormde de aanleiding om jaarlijks op 17 april wereldwijd, de repressie van kleine boeren te gedenken op de Werelddag van de Boerenstrijd.

Op 17 april startte dan ook de theatertournee in Vlaanderen. (Lees persbericht)

Wervel vzw wil vanaf dit jaar de Werelddag van de Boerenstrijd in de solidariteitsagenda en op de wereldkalender plaatsen. Daarmee willen we niet enkel aanklagen, maar vooral ook de aandacht vestigen op mogelijke alternatieven voor een lokale en verantwoorde landbouw:

17 april werd het startsein van de tournee door Vlaanderen met het Inspringtheater.

De Tournee:

Donderdag 17 april: Boerenstrijddag in Leuven
van 16u tot 20u/ Martelarenplein

Vrijdag 18 april: bibliotheek van Boechout
vanaf 20u/ Jef van Hoofplein 20

Zaterdag 19 april: ’t Reigershof in Klemskerke
van 14u tot 16u/ Polderstraat 4

 

Zondag 20 april: De Zonnekouter in Machelen a/d Leie
16u/ Vossenholstraat 9

Zaterdag 10 mei: Hoeve In De Zon in Vissenaken
15u / Aarschotsesteenweg 737 Download de flyer

Zondag 11 mei: De Valk in Scherpenheuvel
14u en 16u/ Albertusplein 19 Download de flyer

Via het boek "Soja anders – Dageraad over de akkers " en het inspringtheater wenst Wervel de aandacht te vestigen op de zoektocht naar mogelijke alternatieven voor een verantwoorde lokale landbouw, zowel hier als in het Zuiden.

Het inspringtheater van Wageningen brengt een interactieve theatervoorstelling.

De theatergroep is een onderdeel van de boerengroep, die aan de Wageningse universiteit de link legt tussen theorie en praktijk. Een groep enthousiaste studenten, stellen via interactief theater actuele thema’s van het platteland en de agrarische sector ter discussie. Zo maken ze gevoelige en tegenstrijdige thema’s bespreekbaar.

Het toneel betreft een klucht waarin de rollen van politica, grootwarenhuisdirecteur, boer en consument tegenover elkaar worden uitgespeeld. Na het toneel gaat het inspringtheater in gesprek met het publiek: wie draagt welke verantwoordelijkheid?

Wie kan welke rol opnemen in de landbouwproblematiek? Een complexe vraag zo blijkt!

De spelers animeren de discussie vanuit hun rol en zorgen zo dat de (on)mogelijkheden op verschillende manieren worden belicht.

Luc Vankrunkelsven stelt het Wervelboek voor met ruimte voor vragen. Vanuit zijn werkervaring deels in Brazilië en deels in Brussel heeft hij een voorname kijk op de sojaproblematiek en de link met de Europese vleesproductie en -consumptie.