Ga naar de inhoud

De aanwezigen op het symposium ‘Meer eiwit van onze akkers’ op 3 december 2007 in Nijkerk roepen het Nederlandse kabinet, het Nederlandse Parlement, de Europese Commissie en het Europees Parlement op de teelt van eiwitrijke gewassen in Europa met kracht te bevorderen.

De zelfvoorzieningsgraad van plantaardig eiwit van de EU is gedaald tot slechts 23% en de schaduwzijden van de expansie van de sojateelt in Zuid-Amerika zijn onaanvaardbaar.

De volgende maatregelen zijn noodzakelijk om de teelt van eiwitrijke gewassen met kracht te bevorderen:

  1. Akkerbouwers en de NAV nemen het initiatief om met potentiële afnemers te onderzoeken hoe plantaardig eiwit tot meerwaarde te brengen
  2. Het instellen van een innovatiefonds voor rassen- en teeltonderzoek gericht op de economische en maatschappelijk duurzame teelt van hoogwaardige en hoogproductieve eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie. O.a. lupine.
  3. Het instellen van een innovatiefonds voor rassen- en teeltonderzoek gericht op de economisch en maatschappelijk duurzame teelt van hoogproductieve eiwitrijke gewassen en -rassen voor diervoeding. O.a. erwten, veldbonen, grasklaver, lupine
  4. Het weer in werking stellen van de EU-verwerkingspremie zoals deze gold in de periode 1977 – 1987
  5. Het reguleren van de import van plantaardige eiwitproducten door kwantitatieve beperkingen en/of invoerheffingen teneinde de productie in Europa te bevorderen. De aanwezigen op het symposium ‘Meer eiwit van onze akkers’ roepen u op om te kiezen voor een hoger zelfvoorzieningsniveau voor plantaardig eiwit in Nederland en de EU tot 100% en daadkracht te tonen bij het bevorderen van de teelt en het gebruik van eiwitrijke gewassen in Europa.