Ga naar de inhoud

Onlangs begon Dorinne als tweede bewegingsmedewerker bij Wervel. Samen met het team zal ze zich inzetten voor een gezond voedselsysteem door de achterban te versterken, nieuwe mensen te enthousiasmeren en activiteiten te organiseren. Hier leer je haar alvast iets beter kennen. ‘Door met elkaar en anderen in verbinding te gaan, kunnen we samen een nog groter verschil maken. En dat is nodig’.

Vanwaar komt jouw interesse in de landbouw en het voedselsysteem?


Ik ben opgegroeid ‘op den buiten’, omringd door landbouw en boeren. De echte interesse in voeding, landbouw en ecologie kwam pas later toen ik de samenhang tussen dit alles begon te zien en voelen. Vooral uit interesse leerde ik stilaan meer over landbouw en de link met duurzame en gezonde voeding.

Bij Voedselteams vond ik eerst als lid en daarna als regiocoördinator heel wat van mijn waarden en interesses terug. Door de vele contacten en samenwerkingen met boeren en producenten leerde ik over hun manier van werken, hun motivaties en passies en hun levenswerk. Maar ook over hun uitdagingen, hun ploeteren en hun soms echt pionierswerk. Producenten en boeren zijn van levensbelang, letterlijk en figuurlijk.

Wat neem je mee vanuit Voedselteams en je ervaring daar naar de bewegingswerking Wervel?


Ik was bijna tien jaar actief bij Voedselteams vzw, als regiocoördinator voor Antwerpen. Ook Voedselteams vertrekt vanuit de verbinding tussen boer en burger. Van daaruit wordt een praktisch voedselsysteem opgezet dat gezond en duurzaam is – een echte korte keten, praktisch voor de producenten en leden.

Een verbindende rol heb ik alvast in de vingers. En ik heb ervaren hoe belangrijk die verbinding is. Door het verbinden van boer en burger worden beiden meer in hun kracht gezet. Er ontstaat meer begrip en respect voor elkaar en van daaruit groeit solidariteit en engagement om meer bewuste keuzes te maken. Ik geloof dat de burger en de boer nog meer in hun kracht mogen geloven, overtuigd dat hun keuzes meetellen.

Ik voel ook een sterke drive om me te blijven engageren voor een duurzaam en gezond voedselsysteem en geloof dat ik daar samen met Wervel wel een verschil in kan maken.

Welke fijne ervaring had je al bij Wervel?


Ik werkte al mee aan het eerste boerentraject dat onlangs is gestart in de regio Antwerpen. Het was heel boeiend om zo’n nieuw project mee te ontwerpen, uit te werken en te zien starten. De eerste dag bij Moesland in Zwijndrecht was een absoluut succes. Het enthousiasme zien bij een heel diverse groep die samenkomt rond gezonde en duurzame landbouw. Dat smaakt naar meer 🙂

Hoe kijk jij naar de toekomst van de landbouw?


Een verschil maken is absoluut nodig. We moeten weer op lange termijn kijken en samen streven naar een landbouw die agro-ecologisch is, goed en duurzaam voor allen. Die transitie is allesbehalve evident. Maar ik geloof wel in de impact die kritische burgers kunnen hebben: iedere keuze en stem telt! Door mensen te sensibiliseren en ook kennis en tools mee te geven om bewuste keuzes te maken, kunnen we samen werk maken van een gezonder voedselsysteem.

Kan je iets vertellen over je vrije tijd, je gezinsleven, jou als persoon?


Ook naast het werk ben ik geïnteresseerd in ecologie, voeding, gezondheid en natuur. Vele waarden trek ik dan ook door in mijn persoonlijk leven: alternatief wonen, recycling, werken met kruiden, duurzaam reizen, creatief bezig zijn met stof,…

Verder verdiep ik me graag in de wondere wereld van Yoga. Ik dans en zing al eens graag en speel wat muziek. Ik hou van bergen en de zee, van stilte, van warme dagen, van kleine riviertjes, van dieren groot en klein. En de wonderen van elke dag.

Wat zijn je eerstvolgende projecten?


Ik ga het boerentraject verder uitwerken, begeleiden en opvolgen. Ook het lerend netwerk rond samenwinkels zal ik de komende periode verder opvolgen en proberen versterken. Ik werk nog niet zo lang bij Wervel. Dus de collega’s en alle projecten beter leren kennen met een koffietje zal er zeker ook nog bij zitten.

Een vraag, idee of opmerking voor Dorinne? Je kan haar bereiken via dorinne@wervel.be.