Ga naar de inhoud

Indien de invoerheffing voor graan volgend jaar wordt opgeschort, wil de Europese Commissie een vangnet bouwen voor de graanprijs. De heffingen zouden automatisch weer worden geactiveerd in het geval de invoerprijs voor graan daalt onder 182,34 euro per ton. Dat meldt het persbureau Agra Facts.

Landbouwcommissaris Ma­riann Fischer Boel maakte eerder al bekend de importheffin­gen tijdelijk te willen schrappen om het graantekort te doen dalen. Van 1 januari tot en met 30 juni 2007 zou de importheffing op nul gezet worden. Dat geldt voor alle basisgranen zoals tarwe, gerst en mais. Daar­door wordt het aantrekkelijker om graan te importeren in de EU.

Nieuw is dat de EU-Commissie een bodem voor de invoerprijs wil instellen. Het voorstel wordt de komende week besproken in een werkgroep die de vergadering van Europese landbouwministers voorbereidt. Die nemen op 17 december een besluit over de importheffing. Vooruitlopend op de beslissing heeft Oe­kraïne beslist om zijn exportverbod voor graan te verlengen. Indien de importheffing straks in de Europese Unie op nul staat, kan Oekraïne zijn graanvoorraad duur­der verkopen in de EU.(KS)

Bron: VILT 24/11/2007