Ga naar de inhoud

Op zaterdag 7 juni gingen we op bezoek bij De Kijfelaar in Noorderwijk, waar boer Bavo ons meenam op zijn boerderij. We delen vijf geleerde lessen:

  1. De Kijfelaar verkoopt alles via de korte keten. Het hele jaar rond vind je er groenten van eigen bodem die ze verkopen via hun hoevewinkel en enkele afhaalpunten. Om af te halen bij een afhaalpunt bestel je eenvoudig via hun webwinkel. Je kiest uit vaste pakketten en/of losse bestellingen. Alles is seizoensgebonden en van biologische teelt!
  2. Op de Kijfelaar doen ze aan natuurinclusieve landbouw, met aandacht voor 4 pijlers, functionele agrobiodiversiteit, landschappelijke diversiteit, aandacht voor specifieke soorten en voor brongebieden en verbindingen
  3. Op De Kijfelaar zijn ook een 25-tal vleesrunderen en die hebben een belangrijke rol voor het sluiten van kringlopen. De koeien eten bv. heel wat afval van de aardappelen en zij zorgen voor vruchtbare mest voor onze akkers én ze benutten ook het gras van het agrarisch natuurbeheer en grasklaver uit de rotatie van de akkerteelten.
  4. Nooit te snel panikeren zegt Bavo. Een beetje plaag (een kever hier en daar) en een beetje onkruid is echt geen ramp. Wel liefst geen woelratten!
  5. De nieuw patatjes zijn OVERheerlijk 🙂 – smaak is nu eenmaal ook heel belangrijk!