Ga naar de inhoud

Wij willen de voedselketen terug in handen geven van wie teelt en wie eet. Zo dragen we bij aan een sociale economie, die ten dienste staat van mensen en niet inzet op winstmaximalisatie.

RICO is een coöperatieve buurtwinkel in Deurne, net buiten het centrum van Antwerpen. Het is een volkse buurt waar veel families wonen maar met weinig lokaal aanbod. Consumenten die bij RICO winkelen weten wat ze eten. Alle processen zijn supertransparant. De aanpak is heel persoonlijk op basis van vertrouwen.

Jullie spreken over een ‘iets langere korte keten’?

Niet elke boer staat te springen om rechtstreeks vanop het veld te verkopen. RICO maakt als buurtwinkel mogelijk dat hun duurzaam en biologisch geproduceerd voedsel voor iedereen rechtstreeks toegankelijk wordt. De schakel blijft zo klein mogelijk en de boer bepaalt zelf zijn prijs. Wij nemen daarop een zo klein mogelijke marge die ons in staat stelt de winkel draaiende te houden. We kiezen onze producenten en boeren met zorg uit. Zij engageren zich stuk voor stuk om gezonde, kwaliteitsvolle voeding te produceren. Waar mogelijk maken we met onze boeren teeltafspraken.

Ruiken we ook brood in de winkel?

Achteraan onze winkel zit desembakkerij GROF. Die zorgt dagelijks voor desembrood en ander lekkers. Voor klanten die dat willen recht uit de oven op het bord, om ervan te genieten aan de tafels in de winkel of op onze koer. We werken intens samen met de bakkerij en kopen ook samen bloem aan.

RICO zet ook in op beleven?

We organiseren heel wat activiteiten om de community bij elkaar te brengen: etentjes, picknick, workshops,… We leveren ook aan scholen en B2B. Onze goesting is groot en we hebben heel wat ideeën. Het blijft wel een uitdaging om dit allemaal in onze kleine winkel georganiseerd te krijgen.

Hoe dragen jullie bij aan die sociale en rechtvaardige voedselbeweging?

Wij zijn een coöperatie en geen beursgenoteerde onderneming. Beslissingen nemen we collectief met het hele team en onze klanten. 

We zijn geen participatieve coöperatie. Onze coöperanten hoeven niet actief te zijn in onze samenwinkel. Ze hebben wel een stem op onze jaarlijkse algemene vergadering. Zo geven ze hun lokale en duurzame kruidenier mee vorm. 

We investeren mogelijke winst eerst in het bedrijf, de producenten en de werknemers. Coöperanten krijgen pas als laatste een dividend en in beperkte mate.  Onze coöperanten zijn onze ambassadeurs. Hoe meer mensen een aandeel kopen, hoe sterker ons verhaal en het coöperatieve verhaal op grotere schaal.


Contact
  • www.ricolab.be
  • info@ricolab.be
  • 0489/88.94.50
  • Winkel: Cogelsplein 26 – 2100 Deurne

Foto’s: Astrid Agemans voor Bioforum