Ga naar de inhoud

Vroeger moesten bewuste consumenten op verschillende locaties in onze gemeente hun boodschappen doen. Wij zorgen nu al vier jaar voor een alternatief door al deze producten samen te brengen in ons winkelpunt.

Coopsaam organiseert als vzw wekelijks samenaankopen in het Kempense Essen. Hun winkelpunt vind je – voorlopig nog – in het lokale Karrenmuseum, dat de gemeente hen op zaterdag ter beschikking stelt. Daarnaast vind je ze ook regelmatig op lokale markten en evenementen.  Hun idealen bouwen ze inclusief uit. Ze zoeken naar oplossingen zodat wie het financieel moeilijk heeft ook toegang krijgt tot gezonde en duurzame producten. Alle vrijwilligers dragen naar eigen vermogen bij.

Was er nood aan zo’n duurzame buurtwinkel in Essen?

De buurtwinkel ontstond uit de lokale Oxfam Wereldwinkelafdeling. Hun leden zochten destijds aansluiting bij lokale fairtrade, want niet alleen boeren in het Zuiden hebben recht op een eerlijke verloning. 

In het begin hoopten we op een 15-tal bestellingen per week, maar de vraag was veel groter. Er zijn weken waarin 60 tot 70 klanten de winkel vinden. We zijn de gemeente dan ook heel dankbaar, want zij hebben ons initiatief goed ondersteund. Niet alleen door de locatie te faciliteren, maar vooral ook door hun communicatie naar de brede bevolking. 

We trachten de interesse bij de buurtbewoners vast te houden door regelmatig het gamma uit te breiden. Zo vind je bij ons ook duurzame non-food die je elders in Essen niet makkelijk vindt. Binnenkort verhuizen we naar een meer permanente winkel in het centrum van Essen, na al die jaren in het Karrenmuseum een grote – en spannende – stap. Zo zitten we mooi centraal en, wie weet, bereikbaar voor een nog breder publiek.

Hoe vullen jullie het duurzame aanbod in?

Er bestaan ontzettend veel keurmerken. Voor de consument is het dus niet eenvoudig om de meest duurzame keuze te maken. Bij CoopSaam zoeken we daarom naar de meest betrouwbare keurmerken. We communiceren naar onze klanten ook waarom we voor bepaalde producten kiezen of waarom net niet. We rekenen ook op de medewerking van onze klanten om de juiste keuzes te maken.

Wat is dat dan, die ‘juiste’ keuze?

Het is soms samen met de lokale aanbieders en leden zoeken naar een gemeenschappelijke definitie. Bij ons is er bijvoorbeeld wel plaats voor dierlijke producten in de winkel. Die zijn (nog) niet allemaal biologisch, maar wel afkomstig van duurzame productie. Zo heeft een producent runderen lopen op de Kalmthoutse heide. Die dieren lopen buiten in een omgeving waar geboerd wordt in evenwicht met de natuur, dus duurzaam. Ook ons varkensvlees komt van varkens die hun hele leven buiten verblijven. Je kan er zo naartoe fietsen en zien hoe ze wroeten in de grond of liggen te zonnen bij mooi weer.

Hoe kunnen mensen bijdragen aan CoopSaam?

We zijn een democratische organisatie waar iedere stem telt. Ontmoetingen tussen klanten, leveranciers en medewerkers zijn het kloppend hart van onze organisatie. We moedigen hen aan om te participeren, door mee te werken, te denken en te dromen. Dat kan als klant, als vrijwilliger, als steunend lid, als werkend lid, met een financiële gift. In ruil krijgen ze onze eeuwige dankbaarheid!


Contact
  • www.coopsaam.be
  • info@coopsaam.be
  • Winkel: Karrenmuseum Essen – Moerkantsebaan 52 – 2910 Essen (België) (in het onthaalgebouw ‘De Rietendakschuur’)

Foto’s: Astrid Agemans