Ga naar de inhoud

Coöperatieve winkels zijn onderdeel van een nieuw economisch systeem, waar we opnieuw als mensen centraal komen te staan.

Akker en Ambacht opende de deuren in 2016. Deze coöperatieve buurt- en stadstuinwinkel vond haar thuisbasis bij het artistiek buurtinitiatief De Koer, in de levendige Gentse wijk ‘De Brugse Poort’. De winkel biedt ecologische, verantwoorde en duurzame producten. Die komen ofwel van dichtbij ofwel van Fair Trade-coöperatieven uit het Zuiden.

Oprichter Jan had altijd de droom een winkel te openen en maakte die waar met Akker en Ambacht. Hij was de drijvende kracht tot zijn overlijden in mei 2022. Wout, Sanne, Hadewijch en Veronique namen het van hem over, ondersteund door de leden van de raad van bestuur. Samen met de coöperanten willen ze als winkel een stimulans zijn voor verduurzaming hogerop in de keten.

Hoe zien we die verduurzaming in jullie aanbod?

De verse groenten en fruit komen van lokale boeren, aangevuld met Europese citrusvruchten en fairtrade bananen. We hebben ook verzorgingsproducten, huishoudartikelen, een heus bulk-eiland, tuingerief, meer dan 370 soorten zaden, planten, potgrond … Kortom: alles wat je nodig hebt!

Soms is het wel zoeken naar producten die voldoen aan onze criteria. Zo zijn lokale, kleinschalige diepvriesfrietjes nog steeds een gat in de markt. Toch kunnen we met trots zeggen dat meer dan 220 leveranciers rechtstreeks aan ons leveren.

Wat is de rol van jullie coöperanten?

Die is beperkt. We werken niet met vrijwilligers. Jan vond dat arbeid vergoed moet worden. Dat geldt voor de producenten, maar ook voor diegene die in een winkel meedraaien. Akker en Ambacht heeft vandaag twee deeltijdse zelfstandig meewerkende vennoten en twee deeltijdse winkelmedewerkers in dienst.

Het dagelijks reilen en zeilen van de winkel valt onder de verantwoordelijkheid van de winkeliers. Het bestuur van de winkel bestaat uit twee winkeliers, een jurist en een financieel brein. Onze bende aandeelhouders bestaat uit enthousiaste buurtbewoners en sympathisanten.

Moet je coöperant zijn om in Akker en Ambacht te winkelen?

Neen, iedereen is welkom. De sociale mix van de buurt vind je ook in de winkel. Ook mensen met een migratie-achtergrond komen naar onze winkel, zeker voor onze verse producten zoals rauwe melk.

Wat maakt zo’n onderneming succesvol?

Jan zei altijd dat je niet veel nodig hebt om een winkel te starten: een pand en een winkelier. Maar wel één die zich volledig gooit. Met 10 uur per week kan je geen klantenbestand opbouwen.

Veel mensen die zelf een buurtwinkel willen starten, kwamen al kijken naar Akker en Ambacht. Ons verhaal is mooi en inspirerend. Toch zijn weinig van hen een eigen winkel begonnen. Wellicht omdat je er veel voor moet opofferen. Anderzijds kunnen wij wel getuigen dat we enorm veel voldoening uit deze job halen!


Contact
  • www.akkerenambacht.be
  • info@akkerenambacht.be
  • plant@akkerenambacht.be (enkel voor specifieke vragen over de planten)
  • 09/311.66.10
  • Winkel: Meibloemstraat 86 – 9000 Gent

Foto’s: Astrid Agemans