Ga naar de inhoud
Image

Uit de tabel hiernaast zien we dat bijna 90% van de soja in de EU geconsumeerd wordt als sojameel. Rechtstreeks via invoer of onrechtstreeks na 
persing van de ingevoerde bonen(tegenwoordig na chemische bewerking, behalve voor bio).

Dit sojameel wordt hoofdzakelijk als veevoeder gebruikt voor onze miljoenen kippen, varkens, koeien en vissen. Na de gekkekoeienziekte werd het gebruik van dierlijk meel (gemaakt uit de botten van runderen) als veevoedergrondstof verboden in de Europese Unie, waardoor de vraag naar soja nog sterk is toegenomen.

De sojaolie is vooral voor menselijke voeding bestemd. Bovendien kan dezelfde industrie nog wat stuivers bijverdienen via allerlei bijproducten zoals lecithine.

Zo vindt men soja ook terug in levensmiddelen zoals plantaardige olie, margarine, deegwaren, chocolade, sauzen, vitamineproducten etc. Daarnaast wordt sojaolie ook gebruikt in diverse industriële producten, zoals verven, lijmen, drukinkten, cosmetica en brandblusmiddelen.

Image
Soja-consumptie in België

  • Totale consumptie in België: 1.3 miljoen ton (3.5% van de EU-27 consumptie)
  • Groot aandeel van ganse sojabonen (23%)
  • Import hoofdzakelijk van Brazilië (en via Nederland)