Ga naar de inhoud
Schermafdruk van 2016 09 20 152114

Boontje komt om zijn loontje. De boeren willen een eerlijke prijs voor hun producten. De markt biedt dat niet, dus doen ze het zelf. Meest voor de hand liggend is een hoevewinkel. Maar in Frankrijk koos Paysans d’Ici voor een ruimere afzet via de coöperatieve Ethiquable.
“Waarom kan fair trade enkel voor de boeren in het Zuiden?”, moeten ze gedacht hebben.

Het charter dat ze ontwikkelden is volledig gebaseerd op wat fair trade toepast: gewaarborgde minimumprijzen op basis van transparante prijzenstructuur, commerciële onafhankelijkheid, gedeeltelijke voorafbetalingen, een premie die in een gemeenschapsfonds gaat, ecologische voorwaarden (waaronder mengteelt!), inspraak, …Na het succes in Frankrijk breidt Ethiquable stilaan verder uit in Europa. Na de Benelux en Duitsland wordt er ook in Spanje een coöperatie opgezet.Eén van de interessantste producten die deze Franse boeren verkopen, zijn linzen. Interessant omdat het een goede bron van eiwit is, maar ook omdat het in mengteelt met tarwe wordt gezet. Door deze techniek zullen de linzen, maar ook de tarwe, beter bestand zijn tegen zware regens en wind. Bovendien helpen de planten elkaar door via de wortels en de symbiotische schimmels rond die wortels voedingsstoffen uit te wisselen. We verkozen dan ook deze linzen om daarmee, samen met EVA, in de plantentuin van Meise hapjes te maken in het kader van het jaar van de peulvruchten.
Voedsel Anders, de beweging die de agro-ecologische principes in de landbouw meer kansen wil geven, ziet dit graag gebeuren. Maar de extreem lage prijzen voor landbouwproducten is wat de dag van vandaag dit soort mengteelten tegenhoudt. Daarom wil Wervel mee helpen nagaan hoe deze lokale fair trade in Vlaanderen meer voet aan de grond kan krijgen. En hoe de toelevering van Lunch met LEF in scholen hier een rol kan spelen om de lokale afzet voor boeren te garanderen in de toekomst, met duidelijke afspraken rond eerlijke handel.

Patrick De Ceuster