Werk als eter mee aan een gezonde landbouw? Hoe kan jij mee werk maken van een gezonde voedselvoorziening? Een overzicht met een aantal handige tips vind je hier.

Eet lokaal en seizoensgebonden

Door groenten en fruit uit het seizoen te eten heb je veel voordelen. Ze zijn het lekkerste van smaak en vaak kan je ze dan aan de beste prijs aankopen. Je leeft op ritme van de seizoenen. Een groenten & fruitkalender vind je hier.

Als je zelf een moestuin hebt dan weet je dat je er soms ook teveel aardbeien of pompoenen kunnen zijn. Die kan je weggeven, of bewaren door ze op te leggen, fermenteren, er confituur van te maken enzomeer. Dat is bij de boer ook zo, je kan dus in het hoogseizoen wat extra kopen en dan zelf verwerken om er doorheen het jaar van te genieten.

Door ingrediënten van je eigen buurt te eten verklein je het aantal voedselkilometers en steun je lokale boeren. Een korte keten, met zo min mogelijk tussenschakels brengt je terug in verbindingen met de boeren en boerinnen die jouw ingrediënten maken. De korte keten vind je bij je lokale boerenmarkt, bij voedselteams of bij een CSA-boerderij.

voedselteam

Een voedselteam is een groep mensen die samen basisvoedsel aankopen bij lokale of regionale producenten en dat wekelijks afhalen in een gemeenschappelijk depot. Bestellingen en betalingen van de producten gebeuren praktisch via een webwinkel.

Je vindt een overzicht van alle voedselteams hier.

CSA

Een CSA (Community Supported Agriculture) is een lokale boerderij waar je een oogstaandeel van neemt. Door het oogstaandeel kan je een jaar lang groenten, fruit en/of zuivel en vlees van de boerderij afnemen. Regelmatig mag je zelf oogsten. In Vlaanderen zijn er momenteel een kleine vijftigtal CSA-boerderijen. Je vindt ze hier: http://www.csa-netwerk.be/word-deelnemer.asp

Eet minder & beter vlees

West-Vlaams rood rund, echt vlees van bij ons voor op Zondag - verkrijgbaar bij Boeregoed.be
West-Vlaams rood rund, echt vlees van bij ons voor op Zondag – verkrijgbaar bij Boeregoed.be

Te veel vlees eten is ongezond en milieubelastend. Belgen eten dubbel zoveel verzadigde vetten als aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Die komen bijna uitsluitend uit dierlijke producten.

De te grote veestapel zorgt voor lokale water en bodemvervuiling en mondiale klimaat ontaarding en ontbossing.

Toch kan vee een positieve rol spelen in het voedselsysteem. Herkauwers kunnen de bodem helpen verbeteren en koolstof helpen vastleggen. Kippen en varkens kunnen voedseloverschotten verwerken. Daarom willen we vlees niet volledig gebannen.

In een niet zo ver verleden, en vandaag nog steeds in zuidelijker oorden, was vlees voorbestemd voor hoogdagen, dikwijls gepaard gaande met de beleving van een ritueel of een cultureel evenement. Mensen stonden stil bij het dier als gift van de natuur dat zonet zijn of haar leven had gegeven om de familie of het dorp van een rijke maaltijd te voorzien. Deze vorm van beleving zijn we in het rijke Westen totaal verloren. Vlees is voor ons de normaalste zaak van de wereld, we stellen ons geen vragen bij de impact ervan op de rest van de wereld. Duurzame vleesconsumptie is nochtans mogelijk. Wervel pleit daarom voor Zondag vleesdag.

Ga voor geen verspilling

We verspillen vandaag ⅓ van het voedsel: een groot deel bij de consument thuis. Dat is bijzonder cynisch als je weet dat er vandaag nog steeds mensen hongerlijden.

Je kan minder voedsel verspillen door:

  • inkopen te doen met een boodschappenlijstje
  • opnieuw te leren ruiken en proeven: Ook al is de ‘ten minste houdbaar tot’ overschrijden: je kan het nog vaak eten als je geen sporen van bederf ziet, ruikt of proeft.
  • wees niet te kieskeurig: een vreemd gevormde wortel is nog steeds een lekkere wortel
  • kook in de juiste hoeveelheden.
  • plan je weekmenu in. Organiseer regelmatig een restjesmaaltijd.

Koop fair

Ga niet altijd voor de goedkoopste producten, vraag je af hoe het mogelijk is dat een ingrediënt zo goedkoop verkocht kan worden. Vind je het eigenaardig, dan is het eigenaardig. Zowel lokale als mondiale boeren hebben recht op een eerlijk inkomen.

Drink water uit de kraan

Water uit plastic of glazen flessen is onduurzaam en gigantisch duur. Er komt drinkbaar water uit de kraan, drink die.

Eet samen, creëer een gezonde eetcultuur

Maak tijd om te eten en te koken, sta stil bij de wonderlijke dingen die gebeuren in de keuken en deel je maaltijd met anderen. Veel gezelliger dan alleen in een haast te eten.