De sojaketen

20 februari 2006By Arthur FolleboutSoja No Comments

Als de soja is geoogst worden deze bewaard in collectieve silo’s. Hier worden de verschillende sojavariëteiten, afkomstig van verschillende boeren door elkaar gemengd. Het is dan ook een bulkproduct. De identiteit van ras en teler gaan al vroeg in de keten verloren. Soja-opslag, -handel, -transport en het crushen zijn grotendeels in handen van vier grote … Read More

Gevolgen in Zuid-Amerika

20 februari 2006By Arthur FolleboutSoja No Comments

Ontbossing De volgende cijfers uit Brazilië spreken boekdelen: in 1991 stond er in Brazilië 9.743.000 hectare soja. in 2003 was dat al 21.244.000 hectare soja. De plannen zijn om fors uit te breiden, Brazilië wil toe naar 100 miljoen hectare soja. Da’s 32 keer België. De laatste 3 jaar werd er in Brazilië alleen al … Read More

Oplossingen en alternatieven

20 februari 2006By Arthur FolleboutSoja No Comments

Tot zover de voornaamste problemen, maar zijn er nu oplossingen? Jazeker!! CONSUMENT: Denk globaal, eet lokaal Als consument hebben we zeker een impact en kunnen we daarenboven door ons aankoopgedrag de landbouwer stimuleren om lokale veevoedergrondstoffen te produceren. Hoe meer dierlijke eiwitten je eet (vlees, vis, zuivel, eieren), hoe meer soja je onrechtstreeks consumeert, tenminste … Read More

Sojaconsumptie EU/België

20 februari 2006By Arthur FolleboutSoja No Comments

Uit de tabel hiernaast zien we dat bijna 90% van de soja in de EU geconsumeerd wordt als sojameel. Rechtstreeks via invoer of onrechtstreeks na persing van de ingevoerde bonen(tegenwoordig na chemische bewerking, behalve voor bio). Dit sojameel wordt hoofdzakelijk als veevoeder gebruikt voor onze miljoenen kippen, varkens, koeien en vissen. Na de gekkekoeienziekte werd het … Read More

Wat is soja

20 februari 2006By Arthur FolleboutSoja No Comments

De Latijnse naam van deze eenjarige peulvrucht is Glycine max. Zij behoort tot de familie van de Fabaceae en levert een eetbare boon op met een zeer hoog gehalte aan eiwitten en olie. De huidige plant stamt vermoedelijk af van een in Centraal China voorkomende wilde peulvrucht. Bijzonder is het vermogen van de plant om … Read More

Enkele voorbeeldbedrijven

17 februari 2006By Arthur FolleboutGeen categorie No Comments

Het vrije veld – Zutendaal Zelfoogstboerderij www.hetvrijeveld.be De Dobbelhoeve – Schildebiologisch landbouwbedrijf  www.dobbelhoeve.be Hoeve De Ploeg – Blauberg-HerseltVennootschap van 5 gezinnen waar zuivelprodukten worden gemaakt   De Kollebloem – St-Lievens-Essebiologisch tuinbouwbedrijf www.kollebloem.be  De Zwaluw – biologisch landbouwbedrijf van Dirk en Ria Mouton-Dewulf in Lovendegem www.freewebs.com/dezwaluw Hagelandse, Haspengouwse Veeboeren Coöperatie – HHVEen vijtal veevoeders uit deze … Read More

Landbouwnieuws

17 februari 2006By Arthur FolleboutGeen categorie No Comments

Vlaams of lokaal geïnspireerd Interessante blog van Rebelfarmer, een organisatie die transitie naar een postpetroleum-landbouw au serieux neemt www.rebelfarmer.org/rebel-blog.html Een luchtige literaire beschrijving van het dagelijkse leven van een boer, in het gezin, in de samenleving en op het bedrijf, in het bijzonder in de melkveehouderij. www.boerenblog.blogspot.com Vlaanderen.be – Beleidsdomein Landbouw & Visserij www.vlaanderen.be/ned/sites/landbouw Landschap, … Read More

Vormingsaanbod

6 december 2005By Arthur FolleboutGeen categorie No Comments

Wervel geeft inzicht in de huidige landbouwproblematiek, en focust op mogelijkheden, alternatieven en uitdagingen voor de toekomst. Specifiek voor leerkrachten hebben we educatief materiaal rond de SOJA-connectie: ontdek de link tussen onze lokale voedselgewoontes en het leven van de Braziliaan. Wervel beschikt over filmmateriaal en achtergrondinformatie die we graag tot uw beschikking stellen. Meer informatie … Read More