Annick Declercq fotografeert graag. Waarom? Omdat ze er dan zelf niet hoeft op te staan. Toen we haar vertelden dat we haar in de kijker wilden zetten als vrijwilliger van het seizoen, voelde ze zich er een beetje ongemakkelijk bij. “We moeten alle aandacht toch bij de boeren houden?” beargumenteerde Annick ze aan de telefoon. … Read More
Over slavernij vandaag en gisteren, hier & daar
Als kind hielp ik vaak mee in het bedrijf van m’n ouders, zoals je in deze getuigenis kan lezen. Het toonde aan hoeveel gratis werk er geleverd moest worden om stand te kunnen houden in de rush, de overlevingswedren tussen kleine gezinslandbouwbedrijven. Een wedren met alleen maar verliezers, vroeg of laat. Lees hier m’n … Read More
De kinderjaren van Wies
In mijn jeugdjaren, vanaf mijn 6 à 8 jaar, werkte ik mee in het kleine familiale molenaars- en landbouwbedrijf van mijn ouders. In de winter hielp ik na schooltijd mee in de molen en met het voederen en uitmesten van de stal van de melkkoeien. Tijdens de andere seizoenen hielp ik ook nog mee op … Read More
Verwar korte keten niet met lokaal
Dag Hilde, we blijven een beetje op onze honger zitten. collectieve honger Als collectief van korte keten initiatieven in Vlaanderen zijn wij, Voedselteams, Linked.Farm, Boeren & Buren, Lokaal en Wervel bij elkaar gekropen met knorrende magen. We lusten je “Lekker van bij ons”-initiatief niet zo graag. Want hoewel het eten van producten die dichtbij zijn … Read More
Lerend netwerk roterend begrazen
Wie? Een groep landbouwers die herkauwers houden op gras en willen groeien in voederautonomie met een zo hoog mogelijk aandeel gras in het rantsoen. Ze wisselen praktijkervaringen uit. Initiatief is samenwerking tussen Wervel vzw, Odisee Hogeschool en ILVO. Neem contact op indien je interesse hebt om mee te doen: jeroen@wervel.be / jo.vicca@odisee.be Heb je ervaring, … Read More
Boerenbabbels in het Hageland
Op zaterdag 29 augustus ging Wervel op bezoek naar het hageland. In Tienen bezochten we het sociale project de stadsakker, vervolgens gingen we naar twee veeboerderijen op bezoek. Jarno en z’n vader Luc houden Belgisch witblauwe dubbeldoel. Zij verschaffen zowel melk als vlees. Door verdere selectie kwam er ook het belgisch witblauwras uit voort die … Read More
De smaak van geluk: oproep voor activiteiten
Van 12 tot 22 november vindt de Week van de Smaak plaats, met als thema de Smaak van Geluk. Ook met Wervel nemen we eraan deel, en dit thema is ons op het lijf geschreven. Want ecologisch geteelde preien smaken immers veel lekkerder. Door fair samen te werken met de boer.in en samen te genieten, … Read More
honeyland
honeyland: Een pleidooi voor zorgzaamheid Honeyland is een land dat ver weg lijkt van ons Belgenlandje, en er amper op lijkt. We volgen een vrouwelijke imker van middelbare leeftijd. Ze draagt niet alleen zorg voor de wilde bijen, maar ook voor haar bedlegerige moeder. Om de honing die ze oogst te verkopen gaat de … Read More
“Natuurbeheer en voedselproductie gaan samen!”
Fonkelende ogen verraden het, Joe is trots op z’n werk. Hij kijkt over het veld dat hij drie jaar lang heeft doen herstellen. “De grond was hier kapot.” vertelt Joe: “De bodem was zo verdicht doordat er eeuwenlang koeien hebben gegraasd, dat ik er alleen met een pikhouweel in kon werken. Het water bleef staan … Read More
Goed nieuws voor onze donateurs
De belastingvermindering voor giften aan Wervel in de loop van 2020 wordt opgetrokken van 45 naar 60%. Wanneer je 100 euro schenkt aan Wervel, betaal je na belastingsaftrek slechts 40 euro. De beslissing van 12 juni van de regering maakt deel uit van de steunmaatregelen in het kader van het derde luik van het Federaal … Read More