Kiemkracht. Een stuwende energie die vooruit wil gaan.
Kiemkracht. Een klein zaadje komt tot volle bloei.
Kiemkracht. Een verse start met nieuwe inzichten en prikkelende handen
Tijdens Kiemkracht kan je in februari en maart twee maal per week per week een online sessie volgen over agro-ecologie. Wervel tipt alvast 6 activiteiten.

11 februari: Toegang tot grond

Filmvoorstelling: Sigrid en Wim zoeken grond

De film gaat over Sigrid en Wim, twee enthousiaste jonge boeren met een hart voor biologisch geteelde groenten voor de lokale gemeenschap. Eind 2019 overwoog het koppel om de handdoek in de ring te gooien. Hun grootste probleem: onzekere toegang tot grond. De Landgenoten geeft inzicht in de maatschappelijke context bij dit verhaal. 

Ga mee in gesprek en ontdek hoe jij als mede-Landgenoot je schouders kan zetten onder toegang tot grond voor bioboeren.

18 februari: de boer.in en het Europees landbouwbeleid

Doet het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wel wat het moet doen, namelijk een meerwaarde bieden voor boer en burger? De boeren in Europa gaan van crisis naar crisis. Tegelijk legt de landbouw ook een grote druk op de natuur in landbouwgebied. Welke maatregelen zijn nodig om agro-ecologische landbouw te ondersteunen, die zorg draagt voor het milieu en kwalitatief voedsel produceert? 

Ga samen op zoek naar antwoorden tijdens deze sessie

is formed of three amino acids: L-arginine, glycine, and L-methionine steroids for sale upregulates glutaminolysis through transcriptional activation of GLS and the SLC1A5 genes. pharma-mediated glycosylation of proteins,

.

Door Titus Gyselinck (WWF) en Kurt Sannen (bioboer het Bolhuis, bedrijfsadviseur en landschapshoeder)

11 maart: de kracht van vrouwen: feminisme en agro-ecologie

Waarom moeten we agro-ecologie vanuit een feministisch perspectief bekijken? Hoe versterkt feminisme de vrouwen in hun historische en sociale bijdrage aan duurzame voedselsystemen? in deze sessie hebben Suzy en Fairouz het over het belang van feministische benaderingen voor een agro-ecologische transitie en de realisatie van het recht op voedsel als middel om rechtvaardige en duurzame voedselsystemen veilig te stellen.

door: Suzy Serneels (broederlijk delen) en Fairouz Gazdallah (solidagro)

18 maart: voedsel in eigen handen: drie initiatieven aan het woord!

Een groot deel van onze voedselproductie is in handen van een beperkte groep grote spelers zoals supermarkten en grote zaad- of veevoederbedrijven. boer.inn.en kampen met talrijke uitdagingen zoals een moeilijke toegang tot grond en lage voedselprijzen. We gaan in gesprek met drie inspirerende initiatieven, die zelf voedsel weer in eigen handen nemen. door samen te werken tonen ze dat het anders kan. 

  • De boer.inn.en van vitale rassen vermeerderen en delen zelf zaadvaste rassen.
  • In de strijd tegen voedselverspilling en voor een gesloten kringloop, brengen burgers het spilvarken de stad in.
  • De coöperatieve pomona bestaat uit boeren en burgers die samen investeren in grond en een ecologische landbouwproductie.

door karolien burvenich (wervel) en lieven david (velt)

25 maart maak de korte korte keten

De korte keten heeft een hoge maatschappelijke impact. meer en meer mensen beseffen dit. desondanks blijft het marktaandeel laag. Hoe kan jij als bewuste consument anderen meetrekken in deze beweging? We verkennen de korte keten sector via een panelgesprek. daarna is het aan jou!

Sofie Vanthournout  (voedselteams) en Wannes de Jonghe (boeren & buren)

6 april: it’s not the cow, it’s the how

Dé oplossing voor het klimaat en de biodiversiteit? Stop met rundsvlees en melk. dat hoor je vaak, maar dat is niet helemaal correct. Het hangt ervan af hoe je de koeien houdt. Anthony en Jeroen vertellen waarom rondtrekkende veehouderij één van de meest efficiënte en duurzame strategieën voor graslandbeheer is, hoe bodems kunnen hersteld worden dankzij herkauwers en hoe het welzijn van koeien kan worden verbeterd. Laat je inspireren door verschillende verhalen om ook ons eigen landbouwsysteem anders aan te pakken.

door Anthony Denayer (Dierenartsen Zonder Grenzen) en Jeroen Watté (Wervel)

Naast deze activiteiten kan je ook leren fermenteren en zorgen voor meer biodiversiteit in je eigen tuin. Ontdek het volledige programma hier.

Geef een antwoord