Ga naar de inhoud
Boer Oostenrijk koe grasland

 

Onze campagnemedewerkster Karolien was onlangs in Oostenrijk. Oostenrijk wordt vaak geciteerd als één van de voorbeeldlanden in Europa inzake biolandbouw. Dus nam ze van de gelegenheid gebruik om op bezoek te gaan bij één van de biopioniers in Oostenrijk: Karl Erlach van BaBioL, een boerderij en opleidingscentrum.

300 jaar ervaring in de Alpen 

Een 70-tal km ten zuiden van het vlakke Wenen kondigen de twee bergen Schneeberg en Rax het begin van de Alpen aan. Waar ik normaal sterk besneeuwde toppen zie in het voorjaar, zie ik nu slechts enkele toefjes sneeuw. Aan de voet van deze bergen ontmoet ik Karl, een hartelijke man die mij de hele dag op sleeptouw neemt door zijn weides, stallen en keuken. 

De boerenstiel zit Karl in het bloed: al 300 jaar boert zijn familie hier. En dat merk je. Hij kent niet enkel zijn runderen door en door, elke gras- en kruidensoort die ik aanwijs kent hij bij naam én gebruik. Zijn passie voor natuur en landbouw vloeien in elkaar over en vormen een harmonieus geheel.  Als bergboer heeft hij voornamelijk vee: runderen en divers pluimvee. Daarnaast vinden er ook talrijke andere activiteiten plaats op zijn boerderij. Niet alleen heeft hij een eigen slachtfaciliteit (wat net als in België niet evident is qua reglementering), maar er vinden regelmatig ook seminaries, workshops en opleidingen voor biolandbouwers (in spé) plaats. BaBioL staat dan ook niet voor niets voor BildungsAkademie Biologische Landwirtschaft, of opleidingsacademie voor biolandbouw.

Als gepassioneerd kok staat hij ook vaak zélf achter de kookpotten. Naar Oostenrijkse traditie kunnen de omwonenden in de zomer en in het najaar op de boerderij terecht voor de heuriger: het proeven van jonge appelwijn, huisgemaakte sapjes (vlierbloesem, geranium…) en een overheerlijke jause, een plankje van brood, vlees en kaas. Alles vanop de eigen boerderij of van boeren uit de buurt.   

 

Oostenrijk als gidsland voor biolandbouw?

 aandeel bio Oostenrijk infograph
aandeel van biologische in de landbouwproductie van Oostenrijk in 2019

Oostenrijk kan mooie cijfers voorleggen vandaag. 26% van de landbouwoppervlakte wordt biologisch bewerkt en meer specifiek:

  • meer dan 30% van het grasland en de boomgaarden
  • ongeveer 18% van de akker en tuinbouwoppervlakte

Karl heeft daar een belangrijke bijdrage geleverd aan de versterking van de Oostenrijkse biolandbouw. Afwisselend als voorzitter en directeur van belangenvereniging Bio Austria zat hij 30 jaar mee aan het roer om biolandbouw op de kaart te zetten. Waar er bij aanvang slechts een honderdtal bioboeren waren, waren dit er meer dan 20.000 bij zijn vertrek. Doorheen de dag vertelt hij me talrijke verhalen. Drie verhalen bleven mij bij:

  1. lobbywerk werkt. De grote Oostenrijkse suikerfabrieken wilden initieel geen biologische suikerbieten verwerken. Door lobbywerk op politiek en bedrijfsniveau, werd het tij gekeerd. Agrana is ondertussen de grootste Europese biosuikerproducent, en heeft afspraken met Bio Austria voor een gegarandeerde afname en minimumprijs van de bioboeren. 
  2. zorg voor afzetmarkt. De biolandbouw groeide sterk sinds de jaren ’90. Maar dit garandeerde geen afzetmarkt. Bio Austria oefende druk uit op de overheid om in de restaurants van de openbare diensten, denk maar aan scholen en ziekenhuizen, een gegarandeerd percentage bio te serveren.  Na een eerste succes in Wenen, waar 30% van de producten afkomstig zijn uit biolandbouw, werd de campage verder gezet naar de rest van het land, waar nu ook een percentage gegarandeerd bio is.
  3. voorzie één aanspreekpunt .Het landschap van organisaties actief rond biolandbouw was erg versnipperd. Als één van zijn wapenfeiten lukte het hem om hen, in al hun diversiteit, te verenigen onder de koepel van Bio Austria. Deze samenhorigheid was van belang om successen te behalen in lobbywerk en om één duidelijk aanspreekpunt te hebben voor overheid, middenveld, media en wetenschap.

De hele dag zoog ik informatie in mij op en keek ik mijn ogen uit. Ik hielp met tientallen liters vlierbloesemsap maken en het pluimvee verzorgen. Nu deel ik graag deze verhalen met jullie. Wervelaars, zien jullie hier pistes in waar we in België van kunnen leren?