Heb je zin om je te verdiepen in het landbouw- en voedselthema? Of wil je concrete acties voeren?
Kijk dan hier in de agenda.

oktober 2020
Roem & Glorie – Gezonde landbouw vroeger en nu
Het groentemuseum 't GROM en Wervel nodigen jullie uit voor deze dag waarbij je ons landbouwerfgoed leert kennen en de moderne agro-ecologie. Volg de rondleiding van het museum én ontdek het verhaal van pioniers die via hun landbouw de natuur herstellen. Ga mee op zoek naar de raakvlakken tussen oud en nieuw. Onthaal (10u00) Rondleiding ‘t GROM (10u30 - 12u00) Ontdek samen met een gids de keukengeschiedenis, over het bewaren van groenten, over de uitvinding van het conservenblik en over…
Meer weten »wervelweekend
wegens covid-19 geanulleerd. Zaterdag 17 oktober organiseren we wel een planningsdag in Mechelen. Interesse om te komen: mail naar arthur@wervel.be
Meer weten »november 2020
Landbouw & ruimte (webinar)
Wereldwijd gebruikt de landbouw ongeveer 50% van landoppervlakte. *De open ruimte staat onder druk wegens uitbreiding van industrieel en residentieel gebruik.Daarom stelt de vraag zich hoe we best onze open ruimte benutten:- Kunnen we best geconcentreerd aan voedselproductie doen?- Of is het wijzer om natuur te verwerven in de landbouw?Vragen waar niet altijd een eenduidig antwoord op te verwachten valt.Hubert Gulinck, emeritus hoogleraar aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen, helpt onze kijk te verhelderen tijdens de webinar.Doorheen zijn verhaal komen enkele grote…
Meer weten »uitgesteld! boekvoorstelling: een wereld van verdoken slavernij
Sprekers:Ludo Dauwen, voorzitter Gros Scherpenheuvel-ZichemWies De Troch, WervelJenny Van Hoey, ervaren lezer en sprekerMarleen De Vry, Grootouders voor het klimaat.Luc Vankrunkelsven, auteur Slavernij is niet alleen een verschijnsel van 2000 jaar geleden of van de laatste vijf eeuwen met de slaven-driehoek Europa-Afrika-Amerika. Momenteel hebben wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in deeeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven gedeporteerd werden. Denk maar aan de wantoestanden in heel wat Europese slacht-huizen. Ook de planeet zelf wordt tot slaaf…
Meer weten »uitgesteld! boekvoorstelling: een wereld van verdoken slavernij
Sprekers: Gwen Segers, Oxfam-Wereldwinkels Limburg Luc Vankrunkelsven, auteurfilm Voeten op de aardeEen film van Louise Amand over agro-ecologie in de BraziliaanseCerrado. (Duur 33 min)inschrijven verplicht via luc@wervel.beCorona: mondsmasker meenemen, symptomen = thuisblijvenAtelier Warm&ProperHavenstraat, 5, 3600 Genk Slavernij is niet alleen een verschijnsel van 2000 jaar geleden of van de laatste vijf eeuwen met de slaven-driehoek Europa-Afrika-Amerika. Momenteel hebben wereldwijd meer mensen met nieuwe vormen van slavernij te maken dan er in de eeuwenlange trafiek Afrikaanse slaven gedeporteerd werden. Denk maar aan de wantoestanden in heel wat…
Meer weten »januari 2021
Wervel kijkt uit naar 2021
Wervel viert samen met jou 2021. Een jaar waar we met z’n allen naar uitkijken, met de voorzichtige hoop verlost te zijn van corona. Waarin we elkaar terug kunnen omhelzen, nieuwe mensen en plekken leren kennen. Waarin we terug kunnen (samen)werken. Voor sommigen was 2020 een jaar om zeer snel te vergeten, voor anderen was het een jaar om zichzelf beter te leren kennen. Ook voor ons geldt het laatste . In 2021 zal onze focus zich verleggen op mensen…
Meer weten »landbouw en water (webinar)
Vlaanderen droogt uit. Door klimaatverandering en doordat regenwater onvoldoende kan infiltreren in de bodem. De gewassen en dieren vergen veel water en landbouw is een van de eerste slachtoffers van droogte. Maar een goede bodem kan water opslaan. Hoogleraar Guido Wyseure (KU Leuven) vertelt tijdens een webinar alles over de noodzaak tot een slim waterbeheer. We kunnen niet rechtstreeks bepalen hoeveel het regent, maar we kunnen wel kijken wat we ermee doen.We werken met Zoom en Facebook Live.Schrijf je voor…
Meer weten »februari 2021
Voeten in de Braziliaanse aarde
We moeten in ons kot blijven, maar onze blik blijft meer dan ooit op de wereld gericht. Op 2 februari ontvangen we, samen met de Werkgroep Duurzaamheid van de Clemenspoort, Luc Vankrunkelsven. Luc is Norbertijn, schrijver en activist.Luc Vankrunkelsven publiceerde onlangs twee boeken: 'Voeten in Braziliaanse aarde. Zoektocht naar en met de oorspronkelijke volkeren' (over 20 jaar werken in Brazilië en wat de traditionele volkeren hem geleerd hebben) en: 'Een wereld van verdoken slavernij. Impressies onderweg'.In beide werken heeft hij…
Meer weten »Boeren aan het woord Waasland
Duurzaam en lokaal. Twee woorden die alsmaar vaker opduiken in het debat rond het voeding en landbouw. Tijdens het begin van de Corona crisis zagen we alsmaar meer mensen gaan op zoek naar de lokale boer om hun producten te kopen of zich inschrijven voor groenten- en fruitpakketten. Boer.inn.en zijn cruciaal voor ons voedselsysteem. Toch horen we hen niet vaak in het publiek debat. Daarom organiseren we op dinsdag 23 februari een online gespreksavond met enkele boer.inn.en uit de streek.…
Meer weten »Boeren aan het woord Kontich
Duurzaam en lokaal. Twee woorden die alsmaar vaker opduiken in het debat rond voeding en landbouw. Tijdens het begin van de Corona crisis zagen we alsmaar meer mensen op zoek gaan naar de lokale boer om hun producten te kopen of zich inschrijven voor groenten- en fruitpakketten. Boer.inn.en zijn cruciaal voor ons voedselsysteem. Toch horen we hen niet vaak in het publiek debat. Daarom organiseren we op donderdag 25 februari een online gespreksavond met enkele boer.inn.en uit de streek. Tijdens…
Meer weten »Wil je een activiteit op laten nemen in de agenda,
dat kan. Stuur ons alle info door via info@wervel.be