Ga naar de inhoud

Zin om mee te werken aan een eerlijk voedselsysteem? Aan een voedselsysteem dat goed is voor boeren, het klimaat én wat er op ons bord ligt? Kom dan naar het jaarlijkse Wervelweekend, van 4 tot 6 november, het laatste weekend van de herfstvakantie. Je leert andere gemotiveerden kennen en samen gaan we aan de slag.

Jaarlijks gaan we met nieuwsgierigen, supporters en achterban op Wervelweekend. We nemen de tijd om een aantal thema’s te verdiepen, de ontwikkelingen binnen Wervel en dichte toekomstplannen onder de loep te nemen, lekker te eten, een wandeling te maken, een boerderij te bezoeken én in te zetten op de eerste letters van Wervel: de WE van werkgroep.

Zin om mee te doen? Dan ben je heel welkom op Wervelweekend in het Koetshuis van domein Roosendael, in Sint Katelijne Waver: een mooie accommodatie in een aangenaam park vlak naast de Nete. Ook een deel van het programma aansluiten is een mogelijkheid!

Inschrijven kan tot 28 oktober.

Programma

Vrijdag

Welkom vanaf 17u30
Maaltijd met LEF & kennismaking
20u – Spreker: Larissa Mies Bombardi

Larissa was een professor Geografie aan de USP, de beroemde universiteit van São Paulo. Anno 2019 gaf ze een ‘Atlas van de pesticiden’ uit. De Braziliaanse agrobusiness kreeg dit niet verteerd en Larissa kreeg doodsbedreigingen. In april 2021 vluchtte ze met haar twee zoontjes naar Brussel. Sindsdien blijft ze heel actief en moedig rond dit ‘gifthema’. Prof. Larissa komt vrijdagavond tijdens het weekend spreken over ‘Moleculair kolonialisme’. Wat bedoelt ze daarmee? In de Europese Unie mag vooral door Bayer, BASF en Syngenta gif geproduceerd worden dat in de EU niet in de landbouw mag gebruikt worden. Het mag wel geëxporteerd worden, bv. naar Brazilië. Met grote gevolgen voor inheemse volkeren, traditionele gemeenschappen en kleine boeren. Bovendien komt dat gif op ons bord via geïmporteerde soja en andere producten.

Zaterdag

VM: Een strategische blik op Wervel als beweging

Wervel heeft het in zich om ‘te wervelen’; holistisch te kijken en te focussen, te verdiepen en te bewegen. Een kracht en een uitdaging tegelijkertijd.

Een relatief nieuw team ging de voorbije maanden op zoek naar het DNA van Wervel en het potentieel voor de toekomst in een groeiend Voedsel Anders landschap. Zo ontstond een groeiende visie op hoe Wervel verder beweging kan blijven maken. Beweging richting voedselgemeenschappen, waarbij boer en burger elkaar weer leren kennen. Beweging waarbij we het maatschappelijk draagvlak voor agro-ecologie vergroten. Tijdens het weekend willen we in gesprek gaan met een bredere groep om dit strategisch verder scherp te stellen.

Lunch met LEF – tijd voor een wandeling

NM: Werkgroepsessies: (14u-17u)

Je kiest de werkgroepsessie waar jij interesse voor hebt:

Lokale beweging: Verschillende organisaties binnen de agro-ecologische beweging streven naar meer kennis en bewustzijn en gaan op zoek naar mensen die mee een rol willen opnemen in deze beweging. Los van elkaar is dit een grote opgave, maar wat maakt meer samenwerking mogelijk op lokaal niveau? We werken samen aan een vormingstraject dat heel lokaal burgers en boeren met elkaar verbindt als opstap naar meer lokale agro-ecologische beweging. Tijdens deze sessie kijken we verder naar potentiële plaatsen en samenwerkingen om in 2023 een start te maken. Iedereen die geïnteresseerd is in het uitrollen van een lokaal traject in zijn regio, of hier verder met ons over wil nadenken is welkom. Contactpersoon: Ineke Docx (ineke@wervel.be)

Commons, dat is geen overheid en geen markt, maar wat dan wel? Burgers organiseren zich waar overheid en markt tekort schieten.  In deze werkgroep bekijken we eerst welke commons we vandaag de dag zien in het voedselsysteem. Kunnen zij een driver zijn om het voedselsysteem te veranderen? Wat zijn eventuele valkuilen? Hoe kunnen we samen hun potentieel versterken? En welke rol kunnen socio-culturele organisaties zoals Wervel en Commons Lab hierin wel of niet opnemen? De sessie wordt georganiseerd i.s.m. Commons Lab. Contactpersoon: Karolien Burvenich (karolien@wervel.be)

Bodem staat op de agenda, maar nog lang niet hoog genoeg. Plus: kijken we wel diep genoeg? Boeren die gekke dingen doen en straffe resultaten boeken, hoe ondersteunen we hen, vertellen we hun verhaal daar waar het ertoe doet? Denk mee over innovaties, kanalen en verhalen. Contactpersoon: Jeroen Watté (jeroen@wervel.be)

Cerrado  Wervel zette de destructie van de Braziliaanse Cerrado op de kaart in België. De Cerrado werkgroep hamert al jaren op het belang van een eerlijk voedselsysteem, waarbij het mondiale aspect niet vergeten wordt. Tijdens deze sessie neemt de groep hun strategie onder de loep. Wat is de precieze doelstelling van de groep? En welke acties dragen het meeste bij tot resultaat?

Samen met een externe begeleider blikken ze eerst terug en gaan ze op zoek naar hun strategie voor de volgende jaren. De sessie vindt plaats in het Engels. Contactpersoon Cerrado werkgroep: Luc Vankrunkelsven

Zelf een idee of een thema waar je samen met anderen rond wil werken? Je kan deze namiddag hiervoor gebruiken. Neem contact op met Ineke Docx voor meer info.

Avondeten met LEF

19u30 Spreker – Maïka De Keyzer is professor ecologische en sociaaleconomische geschiedenis aan de KU Leuven. Ze doet onderzoek naar commons, kwetsbaarheid en rampen in het voedselsysteem en de historische wortels van droogte. Als lid van denktank Minerva bracht ze onlangs ook een 25-tal auteurs samen voor een boek over de toekomst van de landbouw in Vlaanderen.

Het was één van de droogste zomers ooit en ook de voorbije 10 jaar braken we meermaals droogterecords. Boerinnen en boeren worstelen met de extremen en hoe hiermee om te gaan. Maïka neemt ons mee terug in de tijd en toont de verborgen historische wortels van droogte. Wat kunnen we hieruit leren in deze spannende tijden met groeiende extremen?

21u Wervel-café

Zondag

10u excursie naar Rumina, Hombeek :

Een nieuwe boerderij die van nul start midden in een dorp, in tijden dat de veehouderij enorm onder druk staat; er zijn er niet veel die het Freija Lauwens zullen nadoen. Freija kocht na jaren onderzoek en meewerken op boerderijen in 2021 een paar koeien die net voor het eerst gekalfd hebben. Ze maakt kaas en heeft visie. We bezoeken haar startende bedrijf en verplaatsen ons dan naar Leest, waar Freija volop mee plannen maakt voor een agrarische cohousing.  We picknicken aansluitend en ronden af om 14u.

Deelnameprijs

We hanteren voor het weekend een prijsvork. Je kiest zelf voor welk tarief je gaat. Door te kiezen voor het steuntarief maak je mee mogelijk dat andere mensen het reductietarief kunnen gebruiken. Je inschrijving is definitief na overschrijving van het gekozen bedrag op het rekeningnummer van Wervel: BE97 5230 8030 3749 met als mededeling Weekend + Naam.

Duid jouw keuze aan via het inschrijvingsformulier.

Basiskost__ Reductie__Steunbijdrage__
Volledig weekend
(2 overnachtingen, 6 maaltijden)
10050150
Vrijdag + zaterdag
(1 overnachting, 4 maaltijden)
7035120
Zaterdag
(geen overnachting, 2 maaltijden)
301550
Zaterdag + zondag
(1 overnachting, 4 maaltijden)
7035120

Praktisch

We logeren in het koetshuis van Domein Roosendael in Sint Katelijne Waver, 5 km ten Noorden van Mechelen. Deze 800 jaar oude site langs de Grote Nete was ooit een abdij en werd later een kasteeldomein. Het is een prachtige plek met bomen van 160 jaar oud, mooie natuur en historische gebouwen.

Het Koetshuis beschikt over 44 bedden, en is rolstoeltoegankelijk. (4×2 persoons, 6×3 persoons, 2×7 persoons). Geef bij je inschrijving specifieke wensen/noden door zodat we er rekening mee kunnen houden bij de verdeling van de kamers.

Veerle Mees van Good Food kookt heerlijke vegetarische maaltijden met LEF voor ons, van vrijdagavond tot zondagmiddag.

Meer info over de bereikbaarheid van Domein Roosendael vind je hier. Kom je met de auto en heb je nog plaats vrij? Klik hier om je rit te registreren. Dan kunnen anderen met je carpoolen.

Voor wie?

Het weekend is voor iedereen die gebeten is door agro-ecologie. Zowel de dichte achterban van Wervel, boeren en Voedsel anders collega’s, supporters en verre nieuwsgierigen zijn welkom!

Heb je een partner of gezinsleden die ook mee gaan? Kinderen en partners zijn zeker welkom, opgelet: we voorzien geen specifieke kinderopvang.

Vragen of opmerkingen? Mail ineke@wervel.be.

Locatie

domein-roosendael