Heb je zin om je te verdiepen in het landbouw- en voedselthema? Of wil je concrete acties voeren?
Kijk dan hier in de agenda.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Roem & Glorie – Gezonde landbouw vroeger en nu

10 oktober 2020 @ 10:00 15:30

Het groentemuseum ’t GROM en Wervel nodigen jullie uit voor deze dag waarbij je ons landbouwerfgoed leert kennen en de moderne agro-ecologie. Volg de rondleiding van het museum én ontdek het verhaal van pioniers die via hun landbouw de natuur herstellen. Ga mee op zoek naar de raakvlakken tussen oud en nieuw.

Onthaal (10u00)

Rondleiding ‘t GROM (10u30 – 12u00)

Ontdek samen met een gids de keukengeschiedenis, over het bewaren van groenten, over de uitvinding van het conservenblik en over vergeten groenten. Achterhaal welke zintuigen je smaak bepalen en sta stil bij de promotie van groenten door de jaren heen. Ook onderwerpen zoals volksgeloof, spreuken en sprookjes komen aan bod.

Buiten valt er ook heel wat te beleven. In de prachtige tuinen kan je de typische serres uit de streek, de ‘beddencultuur’, enkele historische tuinen, een insectenhotel, een bijenhal,… bekijken. De gids vertelt je meer over de architectuur van en het leven op de twee 18de eeuwse Midzeelhoeves.

Lunch met LEF met Seppe Nobels (12u00-13u30)

De ideale chefkok voor deze dag. Voor Seppe Nobels horen groenten horen thuis in volle grond. Bij groenten streeft hij na wat ook in onze maatschappij leeft: veel diversiteit door elkaar, geen monocultuur. Geplant en geteeld met water en zonlicht, zonder enige vorm van pesticide, geoogst door de hand van een boer of chef, op het ritme van de natuur. Seppe wil alleen nog naar de natuur luisteren, niet omgekeerd. Dat deze lunch alleen de moeite waard zal zijn om in te schrijven, is geen verrassing.
Lunch met LEF staat voor Lokaal, Ecologisch en Fair. Drie aspecten die volgens ons met elkaar verbonden moeten worden op het bord. 

The convenient truth: voedsel dat het klimaat afkoelt, is gezonder (13u30-15u30)

Over de ongemakkelijke waarheid van de klimaatopwarming maakte Al Gore de gelijknamige milieudocumentaire. Maar er is ook een bijzondere hoopvolle wijsheid die we als samenleving nog veel te weinig inzien.
Overal ter wereld werken pioniers hard aan een landbouw gestoeld op agro-ecologische principes. Die is in staat het klimaat af te koelen, de natuur en biodiversiteit te herstellen, het inkomen van boeren te verbeteren, en voeding te voorzien die gezonder is. Moeten we anders kijken naar koeien en bomen? Wervel neemt je mee op het hoopvolle pad van herwaardering van het bodemleven, en hoe dat onlosmakelijk verbonden blijkt met onze eigen gezondheid.
€30

’t GROM

Midzelen 25
Sint-Katelijne-Waver, 2860 België

Wil je een activiteit op laten nemen in de agenda,
dat kan. Stuur ons alle info door via info@wervel.be