Luc Vankrunkelsven vertrok 17 augustus op Cerrado-rondreis in Brazilië. Bedroefd moeten we meedelen dat het ook zijn allerlaatste levensreis werd. Luc ging van ons heen in Brazilië op 15 september 2023, de dag waarop hij normaal naar huis zou terugkeren. Ondanks zijn verzwakte gezondheid vertrok Luc met veel vastberadenheid en strijdlust. Het was bewonderenswaardig en pakkend. Zijn reisgezellen getuigen: “Luc …
Xander begon een paar jaar geleden bij Wervel als communicatiemedewerker. Met goesting, maar zoals hij zelf aangeeft, zonder veel kennis van landbouw- en voedingsector. Nu hij andere paden gaat verkennen, wil hij graag nog enkele inzichten met ons delen. En wees gewaarschuwd, hij let deze keer eens niet op de toon.
Als je een boer ziet werken op een veld, weet je dan wat hij/zij aan het doen is? Weet je wie je voeding produceert, waar je voeding groeit, hoe het is verzorgd? Op het lokaal boerentraject krijgen de deelnemers een antwoord op die vragen en ze leren bij over de uitdagingen en vraagstukken in de …
In heel het land slaan meer en meer burgers de handen in elkaar om een positief alternatief te bieden voor de traditionele supermarkten. Wat is een samenwinkel precies? En waar vind je ze? Of wil je inspiratie om er zelf één op te starten? Hier vind je meer informatie.
Bodem: dat is meer dan de ondergrond waarop we rondlopen. Bodems zijn levende processen die planten voeden, beschermen en de mogelijkheid hebben om enorme hoeveelheden koolstof op te slaan. Wat als we de bodem nu eens anders bekeken?
De Braziliaanse Cerrado, een uniek ecosysteem van 2 miljoen km² en meer dan 45 miljoen jaar oud, is vandaag al voor 54% vernietigd, vooral voor soja richting Europa en China. Viva Cerrado maakt deze problematiek bekend en toont alternatieven.
Landbouw kán gezond zijn: gezond eten voortbrengen, waardevol werk bieden, mee zorgen voor een leefbare planeet. Goed dus voor eters, boeren en anderen in de voedselketen. Voor bodem, biotopen tot en met de hele planeet.
Vandaag wordt zo’n gezonde landbouw echter verdrukt door het huidige voedselsysteem. Industriële landbouw en voedselnijverheid overheerst. Met rampzalige gevolgen voor een gezonde landbouw én voor alle betrokkenen, “van boer tot bord”. Hoe zit dat? En hoe kan het anders?
Bij Wervel werken we aan een gezond voedselsysteem. Met eerlijke prijzen voor boeren. Met de herstellende kracht van agro-ecologie. Met mensen die voedsel weer in eigen handen nemen. Kortom: met respect voor boeren, eters en onze planeet.
Daarom verbinden we eters en boeren, verwerkers en verdelers die voedsel in eigen handen nemen. Door verbinding, door innovatieve praktijken te ontwikkelen en door opgebouwde kennis te verspreiden, inspireert Wervel het debat over voedselvoorziening. Samen kunnen we ons voedselsysteem weer in handen nemen.
Wervel streeft naar een gezond en eerlijk voedselsysteem. Dat doen we niet alleen. Maar samen met iedereen die zich vragen stelt bij het landbouw- en voedselsysteem van vandaag. Wil jij beter weten waar ons voedsel vandaan komt, hoe de boerenstiel eruit ziet, hoe herstellende landbouw mogelijk is? Of steek je graag zelf de handen uit de mouwen?
Steun Wervel en werk mee aan eerlijk voedselsysteem
Wervel streeft naar een gezond en eerlijk voedselsysteem. Met eerlijke prijzen voor boeren. Met de herstellende kracht van agro-ecologie. Met mensen die voedsel weer in eigen handen nemen. Kortom: met respect voor boeren, eters en onze planeet.